Fotografie als taal # 1-8

op 13 december 2019
in Boeken, Over fotografie

Spreken over fotografie is een deel van mijn werk. Spreken over foto’s, tegenover publiek dat soms uit fotografen bestaat die soms ook de makers zelf zijn, soms uit geïnteresseerd maar nog onwetend of al deskundig publiek. Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar soms heb je toch enkele woorden nodig om die andere meer dan duizend woorden te ontdekken. Die woorden geef ik je, samen met een methode om foto’s te analyseren. Want wie weet waar te beginnen?
Ik nummerde mijn boekjes in de reeks Fotografie als taal van #1 tot #8.

Je leest er in, en ziet (mijn) foto’s als voorbeelden en inspiraties voor jouw eigen bespreking en begrip. Ben je zelf fotograaf? fotodocent? fotojury? curator? rondleider? galerist? recensent? verzamelaar? coach? of houd je er gewoon van om met gelijkgestemden over fotografie te praten? Dan kan je met mijn boekjes geholpen zijn.
De taal is die van de ervaringsdeskundige, niet van de academicus. daarmee volg je je eigen ontwikkelingen en begripsvorming als je mijn boekjes leest.
#1 1000 Woorden. Een lange lijst woorden. Voor als je het woord ‘mooi’ moe bent en meer wilt.
#2 Hoofdthema’s in beeld. In je eerste blik herken de foto als een voorbeeld van Portret, Gebeurtenis, Naakt, Landschap, Stad, Object, Fantasie of Vorm-beeld.
# 3 Beeldelementen. De foto heeft niet alleen een onderwerp, maar ook een verhaal, een vorm, licht, kleur, techniek, textuur, perspectief, manipulatie en context. Over al die elementen kan je spreken.
# 4 Creatieve strategieën. Wat doet de fotograaf eigenlijk vóor zijn camera, en mét zijn camera, en ná zijn camera, en achter zijn camera, en met zijn voeten?
# 5 Zand in de ogen van het brein. Hoe komt het dat een foto zo onbeholpen vertelt over hoe de waarheid werkelijk is? Omdat je voorkennis hebt!
# 6 Creatieve eigenheid. Wie zelfstandig en herkenbaar authentiek wil zijn in zijn fotografie ontwikkelt zijn eigen keuzes op vier vlakken: filosofisch, thematisch, stilistisch en technisch.
# 7 Fotografische taaldomeinen. Ook in de fotografische taal is de actieve en de passieve vaardigheid te onderscheiden. Maken, kijken, kiezen, presenteren en analyseren kan door verschillende rollen worden uitgevoerd.
# 8 Functies in de fotografie. Waarom en voor wie wordt de foto gemaakt? Voor de kunst, de waarheid, de boodschap, de wetenschap of het onderwerp zelf?

Al deze boekjes zijn via Printing on demand te koop bij Blurb.com
[zoekterm: Meerman Fotografie als taal]

Pin It

Reacties zijn gesloten

« »