De Culemborgers

op 23 februari 2014
in Boeken

 

De Culemborgers is een boek over de Culemborgers. Het boek ligt in de winkels te koop, en is te bestellen bij Bol.com voor 14,95. De 83 foto’s zijn tentoongesteld in Weeshuismuseum Culemborg, van 30 maart tot 31 augustus 2014.

De foto’s zijn het resultaat van 3 jaar straatfotografie door Tom Meerman en Humphrey Watchman.

“Wat doen twee import-Culemborgers als fotograaf met een stad waarvan het meest bijzondere misschien wel is dat het niet bijzonder is? Zoeken naar de kwaliteit van de stad en het leven, houden van de mensen en de gebeurtenissen, genieten van de schoonheid van de straten en gebouwen, openstaan voor variatie en samenhang, en vreugdevol opspringen bij gelukkig toeval. Als fotograaf op pad heet dat. Niet dagelijks, maar gestuurd. Want op straat wisselt de fotografeerbaarheid per dag. Wanneer er gevierd wordt, bijvoorbeeld op Koninginnedag, Oldtimerdag, Bluesfeest, Culemborg Bijvoorbeeld, Vierdaagse, Huldiging, opening, dan zijn de mensen meer geneigd om de camera te negeren. Maar op een doordeweekse dag is er afstand tot de fotograaf. Dezelfde mensen, in dezelfde straat, dezelfde fotograaf, en toch een andere sfeer. Ook de fotograaf moet zich richten naar de omstandigheden.

Tom Meerman houdt zich al jaren bezig met de achtergronden van de fotografie en spreekt daarover met vrienden, studenten en collega’s. Met fotovriend Humphrey Watchman heeft hij het plan ter hand genomen om het boek The Americans van Robert Frank te analyseren en als uitgangspunt te nemen voor hun project over Culemborg. Niet alles wat Frank in het Amerika van de jaren ’50 aantrof is in Culemborg fotografeerbaar. De fotografen hebben bij iedere foto gezocht naar een hedendaagse analogie. Soms is de vorm overgenomen, soms het verhaal, het thema, de associatie of de beeldtaal. Soms is de gedachtesprong tussen de foto van Frank en de Culemborgse foto alleen via de cerebrale weg te volgen. Toch is het telkens weer een visuele oplossing geworden.

Voor de Culemborgse fotografen is de belangrijkste uitdaging of een heel fotoboek als een compositie kan worden beschouwd, zoals een muziekcompositie of toneelscript, dat zich leent voor her-uitvoering of interpretatie. Het is aan de kijker om van deze uitvoering al dan niet opnieuw te genieten. Of de Culemborgers zich zullen herkennen in dit boek moet nog blijken. Of zij het zullen waarderen als een geslaagde poging om de rijkdom van de stad en het leven weer te geven is de vurige wens van de fotografen. Voor de fotografen zelf was het een grote vreugde om te ontdekken dat dat wat zich als een gewone stad voordoet heel gevarieerd, compleet en opwindend blijkt te zijn.

De dank van de fotografen gaat natuurlijk uit naar al die mensen die met hun aanwezigheid en zichtbaarheid op straat het gezicht van Culemborg maken. Zonder het te weten vormen zij samen met al die andere vijfentwintigduizend Culemborgers Culemborg. Nu dit boek verschijnt weten wij en zij, jullie dus, het allemaal.”

Tom Meerman

Humphrey Watchman

Culemborg

Pin It

Reacties zijn gesloten

« »